Hälsoretreat med helande skrivande

27.12.2020

 Under en långhelg i april kopplar vi bort vardagen, det ständiga bruset, stressen och alla måsten. I en underbart pånyttfödd och vårgrönskande skärgård på ön Svartsö kommer vi att göra skön yoga, meditera samt göra enkla terapeutiska skrivövningar. Vi lär oss att vara i nuet genom mindfulness med promenader i skogen och längs stranden. I individuella, coachande samtal och gemensamma sharingsessioner får vi dela med oss av tankar och känslor som kommit upp till ytan. Tillsammans lagar vi kulinariska vegetariska/veganska måltider för att kroppen ska må bra. Retreatet är också en digital detox som innebär att vi tar en välbehövlig paus från våra mobiltelefoner och datorer.

Efter ett tungt år - unna dig själv detta unika tillfälle till återhämtning och rekreation!

Vi följer givetvis alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och därför är det även ett begränsat antal deltagare - max 15 personer.

När? 16-18 april 2021

Var? Svartsö Hotell & Vandrarhem www.svartsonorra.se

Kostnad: Nyårserbjudande: boka före 31/1 2021 och kom för halva priset - betala endast 2995 kr istället för 5995 kr!

Anmälan: För att boka din plats, mejla skrivarresor@gmail.com. Betala sedan in anmälningsavgiften på 1000 kronor (information om detta får du i bekräftelsemejlet). Denna summa betalas naturligtvis tillbaka vid inställt evenemang eller om du blir sjuk och inte kan medverka.

Detta ingår i priset:

Boende i enkelrum med toalett på rummet (eller dubbelrum om ni är 2 som vill dela)
Vegetarisk/vegansk helpension
Yoga

Meditation

Mindfulness

Vegetarisk/vegansk matlagning

Helande skrivande

Skogspromenader

Eldceremoni

Cykelturer runt ön

Sharing

Coachning

Frigörande dans


Ingår ej i priset:

Resan till Svartsö med Waxholmsbolagets båt

Lakan - kan tas med eller hyras på plats för 150 kr/set

Dusch på rummet - detta kan läggas till för en tilläggskostnad på 500 kr

Om kursledarna: 

Mikael är diplomerad stress och avspänningspedagog med kognitiv inriktning samt certifierad yogalärare i medicinsk yoga och kundaliniyoga. Han startade under våren 2019 upp det nya rekreationshuset Ashram Villa Sunshine och har under många år drivit wellnesscentret Villa Sunlight i spanska Sitges utanför Barcelona där han lagat husets medelhavsmat och undervisat gästerna i yoga och organiserat skräddarsydda rekreations-retreats. Mikaels gedigna arbetslivserfarenhet och kunskaper ger ett brett spektra av användbara verktyg för ökat välbefinnande och kunna leva sin dröm. Läs gärna mer om Mikaels bakgrund och filosofi på www.ashramvillasunshine.com och www.mikaelreuterberg.com

Ingrid har sedan många år arbetat som frilansjournalist och redaktör. Hon har givit ut två böcker, drivit lokala skärgårdstidningar, arrangerat skrivarkurser både i Spanien och i Stockholms skärgård samt är diplomerad skrivpedagog. Ingrid har sedan barndomen vistats i skärgården, både som fritids- och permanentboende, och brinner för ö-livet, litteraturen och skrivandet.
Läs gärna mer om Ingrids bakgrund på hemsidorna https://frilansjournalist-ingrid-hedman.webnode.se och www.skrivarresor.se

Kursinnehållet:


Helande skrivande
Ingrid håller i retreatets skrivprogram. Genom att skriva kan du lära dig att hantera och bearbeta negativa känslor som stress och ångest. Under denna vistelse får du möjlighet att skriva av dig. Att sätta ord på det svåra, jobbiga eller smärtsamma. Men även det som förgyller ditt liv och ger dig glädje och energi, samt sätta upp mål för ditt framtida välmående. Det handlar inte om att skriva "bra" eller att skapa något litterärt storverk, utan att använda skrivandet som ett terapeutiskt verktyg. Att kartlägga var du står och vart du vill, få ut allt som bubblar inombords, våga se känslorna och ta dig an dem istället för att trycka undan och bara ånga på. Deltagarna behöver inte alls ha någon skriverfarenhet, eller ambition med skrivandet. Övningarna är enbart till för dig, inte någon annan, och det finns inga som helst prestationskrav.

Yoga och meditation
Mikael har utvecklat en meditativ yogaform som han kallar; Feel Good Yoga - sköna enkla övningar för kropp och själ. Övningar som hjälper dig att hitta din inneboende energi, genuina kraft och fulla potential. Mikael använder sig av den medicinska-yogans inkännande övningar tillsammans med kundaliniyogans mer kraftfulla och dynamiska övningar. Yogapassen/kriorna utformas med olika intentioner/teman, tex ett pass för "Öka självmedkänslan, eller för att "Stärka självförtroendet". Övningarna blandas alltid med med djupavslappning, meditation, samt röst och klang. Röst och klang innebär, ljud eller Mantran, "ett sinnes verktyg", för att på så sätt hålla tankarna i schack och på det sättet kunna öka fokus och riktning i själva upplevelsen.
Metoden är evidensbaserad och skapar möjlighet till återhämtning och stressreducering, samt på ett effektivt sätt stärker hela din kropp och knopp, även den mentala styrkan.

Coachande samtal
Mikael har individuella coachsamtal för dem som till exempel önskar en livsstilsförändring eller har ett problem som kan vara relaterat till arbete, kost, träning, relationer eller återhämtning och stresshantering. Samtalen kan handla om att medvetandegöra, öka/hitta motivation, samt att upptäcka verktyg/förutsättningar till problemlösning. Mikael erbjuder deltagarna en frivillig 30 minuters session, som bokas in då tid finns under vistelsen.

Ingrid vägleder kring skrivande i allmänhet och det helande skrivandet i synnerhet.

Sharing
Ingrid och Mikael håller sharing-sessioner som går ut på att var och en ges utrymme att under upp till max 3 minuter uttrycka vad hen har tagit med sig från dagen som varit, till exempel vad som varit givande eller utmanande. Det är en personlig reflektion som inte ska bemötas eller diskuteras i gruppen och man får dela precis vad man vill, eller inget alls om det känns bäst.

Matlagning

Deltagarna kommer att få lära sig att laga god och hälsosam mat i matlag under ledning av Mikael, som är autodidakt kock och haft egen restaurang i Barcelona. Mikael inspireras av att skapa maten ur ett holistisk perspektiv - ett helhetsperspektiv för miljö, kropp och själ. Mikael blandar allt inom "veggie/vegan". Tillsammans lagar, dukar, serverar och diskar vi i små matlag, vilket gör att vi får ytterligare en möjlighet att lära känna varandra på ett annat plan.

Om Svartsö:

Svartsö är en av mellanskärgårdens största öar. Här ges möjlighet att koppla av i väldigt lugn och rofylld miljö. Det finns skiftande natur med vacker ängsmark som betesdjuren håller öppna, svamp och bärrika skogar, samt ett rikt djur och fågelliv. Flera fina badsjöar och vackra småvägar för sköna promenader och cykelturer i en bilfri miljö. www.svartso.se

Om boendet:

Svartsö vandrarhem erbjuder enkelrum med toalett på rummet. Dusch finns i korridoren men kan även fås på rummet mot kostnadstillägg. Här finns ett kök med matsal och ett aktivitetshus där vi kommer att hålla våra workshops. Vi kommer att försöka vara utomhus så mycket som möjligt då vädret tillåter.Program:


Fredag

Kl 8.15 Ingrid möter upp deltagarna vid biljettkontoret på Strömkajen

Kl 8.30 Waxholmsbåten avgår från Strömkajen

Kl 11.10 Ankomst Alsvik brygga, bilskjuts till boendet, incheckning

Kl 12-13.30 Välkomstlunch, presentation av ledare, deltagare och program + tyst meditation 5 min

Kl 13.30-16 Egen tid, möjlighet att utforska ön. Ingrid promenerar med deltagare i omgivningarna.

Kl 16-18 Skrivworkshop: introduktion till helande skrivande. Skrivövning + genomgång i grupp

Kl 19-20 Middag

Kl 20.30-21 Kort sharing "Vad tar jag med mig från dagen?"

Kl 21.00-21.45 Avslappnande yoga och fullmånemeditation

Lördag

Kl 7.45-8.45 Vitaliserande yoga och morgonmeditation

Kl 9-9.45 Frukost i tystnad

Kl 10-12 Skrivworkshop. Skrivövning + genomgång i grupp

Kl 12-13 Lunch

Kl 13-17 Egen tid, individuell coachning av Mikael och Ingrid

Kl 18.00-19.00 Middag

Kl 19.30-20.30 Eldceremoni

Kl 21.00-21.30 Avslappnande yoga och kvällsmeditation

Söndag

Kl 7.45-8.45 Vitaliserande yoga och morgonmeditation

Kl 9-9.45 Frukost i tystnad

Kl 10-12 Skrivworkshop. Skrivövning + genomgång i grupp

Kl 12-13 Lunch

Kl 13-14 Egen tid, mindfulnesspromenad med Mikael

Kl 14-14.45 Städning och utcheckning

Kl 14.45-15.15 Utvärdering och sharing "Vad tar jag med mig från resan?"

Kl 15.50 Avresa från Alsvik med båt till Stockholm, utvärdering av retreatet ombord

Kl 17.43 Ankomst Slussen


Våra tankar kring den rådande situationen

Det känns vanskligt att marknadsföra event mitt i en brinnande pandemi. En tid då smittan eskalerar och vi måste lyssna till myndigheternas uppmaningar att hålla oss hemma och inte samlas i grupp. Men samtidigt: vi måste våga tro på att det kommer en tid då vi kan börja leva igen. För om vi lever som vi ska idag, kan vi leva som vi vill imorgon. I april då en stor del av befolkningen, och i synnerhet riskgrupper, förhoppningsvis fått vaccinera sig och smittan är under kontroll har vi planerat att hålla vårt uppskattade hälsoretreat med helande skrivande igen. Vi tror att det mer än någonsin just nu finns ett behov av event som dessa, med tid för avkoppling, rekreation och reflektion. Men detta är förstås under förutsättning att läget har förbättrats avsevärt och vi kan hålla vårt retreat under säkra och trygga former - vi vill absolut inte medverka till någon fortsatt smittspridning eller riskera våra deltagares eller vår egen hälsa. Om situationen mot förmodan är oförändrad får vi helt enkelt ställa in våra planerade events. Vi och våra samarbetspartners är fullständigt införstådda med detta. För att erbjuda en så trygg vistelse som möjligt erbjuder vi

  • Små grupper - max 15 personer deltar i våra events

  • Utomhusaktiviteter i största möjliga mån då vädret tillåter

  • Enkelrum till alla deltagare ingår i priset

  • Generösa avbokningsregler för den som blir sjuk eller känner oro för sin medverkan

    Läs gärna mer om Svartsö Skärgårdshotell & Vandrarhems arbete med att minska smittspridning: www.svartsonorra.se